Samtalesalonerne er vores bud på den meningsfulde samtale og vores tro på, at det er gennem samtaler med hinanden, og dem der ikke ligner os selv, at vi kan finde løsninger på livets paradokser. Herunder kan du læse, hvordan en samtalesalon foregår, samt hvilke samtalesaloner vi har planlagt i 2023. Og så kan du selvfølgelig tilmelde dig salonerne...
Til samtalesalonerne vil du opleve meningsfulde samtaler med folk, du (måske) aldrig har mødt før.
Vi starter blødt op med et par opvarmnings-spørgsmål, hvor du og din sidemand taler jer ind på emnet. Herefter er der velkomst og fællessang (man kan ikke blive rigtig sur på nogen, man har sunget med) efterfulgt af temaoplæg.
Så går samtalen løs og i mindre grupper findes svar på 4-5 givne spørgsmål. Efter noget tid, samles vi igen og bliver klogere på hinandens svar. Salonens tema bestemmer, hvordan vi går i grupper, og hvordan vi deler svarene med hinanden. Vi runder af med refleksion, hvor du får tid til at tænke over, hvad du lærte i løbet af samtalen, og hvad din indre (måske) aktivist vil gå hjem og gøre mere af.
Uanset tema, vil du opleve det lidt som at gå på en hyggelig cafe, hvor du falder i snak med de andre besøgende uden at skulle besvare det klassiske spørgsmål om “hvad laver du så?”. Du skal ikke være bekymret for at komme alene, salonværterne skal nok sørge for, at du falder i snak med nogen.
Du tilmelder dig hver samtalesalon herunder ved at trykke på "tilmeld dig på mail" knappen. Hvis du ønsker forplejning, skal du huske at overføre 50 kr. til den respektive boks på mobilepay - du finder nummeret på listen til højre ved hver salon her på siden. Forplejning til arrangementet vil bestå af kaffe/te og lidt ost, brød og frugt osv. I din overførsel skal du skrive "fornavn + antal personer" i emnefeltet.
Søndag d. 19. februar 2023, i Byens hus i Roskilde, kl. 16-19.
Temaet er: Forbundethed med samfundet
På denne salon skal vi tale om work-life-balance, og se om vi kan komme på et opgør med hamsterhjulet på speed. Selvom vi er blevet bedre til at effektivisere den enkelte handling, så den tager mindre tid, har vi paradoksalt nok en forventning om at forøge antallet af handlinger pr. tidsenhed - så vi ender med at få mere travlt.
Det lyder ikke som den nemmeste opgave i verden, så vi har brug for at mødes flere mennesker og tale om det tema. Vær med til vores samtalesalon om forbundethed med samfundet...
Søndag d. 19. marts 2023, i Byens hus i Roskilde, kl. 16-19.
Temaet er: Forbundethed med selvet
På denne salon skal vi tale om vores mentale sundhed og forbindelse til os selv i krop og sjæl. Følelsen af forbundethed er essentiel for menneskelig trivsel (og overlevelse). Følelsen opstår, når vi som mennesker føler os som en del af noget større, en del af fællesskabet. Når vi oplever samhørighed, nærhed og anerkendelse.
Det skal vi mødes og tale om.
Søndag d. 16. april 2023, i Byens hus i Roskilde, kl. 16-19.
Temaet er: Forbundethed med Naturen
På fjerde og sidste samtalesalon skal vi tale om vores forbundethed med naturen. Hvor vi har været vant til at tænke, at det var mennesket, som gav kloden mening efter behov, så er vi nu ved at genopdage, at det er kloden, der giver mening til mennesket.
Hvorfor er natur, kultur og ånd vigtige områder at være forbundet til og derfor samtidig områder, som det er vigtigt for hjælpesystemer at have blik for og understøtte genforbindelse til?
Det og meget mere skal vi spørge om på fjerde og sidste samtalesalon.
Temaet er: Altings forbundethed
På den første samtalesalon springer vi direkte ud i hovedtemaet, som handler om forbundethed. Vi har været vant til at skille alt til atomer for at forstå, hvordan ting hænger sammen og set mennesket som adskilt fra naturen. Men virkeligheden ("indsæt selv krise") har med al tydelighed vist, at vi som mennesker er forbundet med naturen, hinanden og de samfund, vi lever i. Det bliver vi sammen nødt til at blive klogere på.
Det bliver svært og spændende - så kom og vær med til en meningsfuld/-forvirret samtale om forbundethed.
Vi har erfaring med, at det tager tre timer at lytte sig ind på hinanden, blive bevidst om sin egen holdning og formulere nogle aktiverende løsningsforslag at gå hjem på. Derfor ligger hver salon sidst på en søndag eftermiddag fra kl. 16-19 med god tid til at nå, hvad der ellers skal nås inden hverdagen går i gang.
At smile og hilse på hinanden, når vi ankommer. At være nysgerrige på hinandens holdninger, lytte aktivt og gå ind i samtalen med empati og respekt for den anden deltager - også selvom holdningen er forskellig fra ens egen. Det er jo netop, når vi kommer ud af ekko-kammeret og får udfordret vores egne holdninger, at vi lærer allermest.
Samtidig er det god stil at blive og hjælpe til med oprydningen.
De fire samtalesaloner samles op på et ekstraordinært folkemøde den 10. juni 2023. Her samler vi alle de gode snakke, løsninger, dilemmaer, der er opstået i løbet af foråret på ét stort folkemøde.
Alle kan være med. Sæt kryds i kalenderen!
Demokratimagerne er en gruppe frivillige, der tror på, at demokrati skal skabes i fællesskab
Byens Hus
Stændertorvet 1
4000 Roskilde
Demokratimagerene 2022©